Viikonloppu ohi ja miun osalta meni tällä kertaa reissussa Joensuussa sukuloidessa.
Uusi viikko koitti ja taas on keksittävä, mitä tällä viikolla syödään 😃 Päädyin jääkapissa olevien raaka-aineiden tutkailun jälkeen laittamaan päivälliseksi Pesto-broiskusalaattia tänään.
Salaatista löytyy: Kiinankaalia, napolitana mixiä (rucolaa, mizunaa, punajuurikkaan lehtiä & pinaattia), eri värisiä kirsikkatomaatteja, kurkkua, varsiselleriä, sipulia, oliiveita, porkkanaa & avocadoa + pestossa kuullotettua broiskun paistileikettä. Salaatin päälle pari teelusikallista pestoa ja salaatinkastiketta ei tarvita!
1. Siivoa & pilko paistileikkeet, lämmitä pannu, ruskista broisku suolan & pippurin kanssa, lisää pestoa kypsennyksen loppuvaiheessa oman maun mukaan
2..Pilko siivilään/lävikköön kiinankaali + salaattimix, kurkku, varsiselleri (kannattaa hienontaa melko pieniksi paloiksi) & kuorittu porkkana ohuiksi siivuiksi.
3. Huuhtele & sitten sekoittele + kuivaa salaattia "pyörittelemällä" sitä siivilässä =>kaada salaattikulhoon.
4.Pilko joukkoon kirsikkatomaatteja & suosikki-oliivejasi, sekä suikaloi ihan ohueksi vähän sipulia salaattin joukkoon=> sekoita.
5.Nosta lautaselle salaattia, koverra avocadoa annoksen päälle, lusikoi hieman pestoa salaatin päälle, lisää broiskua ja nauti!
Aikoinaan menneisyydessä en oikein osannut salaatteja syödä ilman salaatinkastikkeita, mutta nykyään en ikinä käytä valmiita salaatinkastikkeita. Salaateista saa yllättävän maukkaita sellaisenaankin, yhdistelemällä keskenään yhteensopivia aineksia, tai lisäämällä hieman esim. pestoa/aurinkokuivattuja tomaatteja tms. mistä tulee hieman öljyä mehustamaan salaattia.
Joskus salaatin sekaan tai päälle menee vähäsen juustoa, mutta ei enää ikinä valmiita salaatinkastikkeita. Valmiissa salaatinkastikkeissa on uskomättomat määrät suolaa, sokeria ja ennenkaikkea rasvaa, joka ei läheskään aina ole sitä hyvälaatuisinta, eli käytännössä valmiit salaatinkastikkeet on lähinnä tyhjiä kaloreita ilman ravinto-arvoa. Suolaa & sokeria ihmiskeho tahtoo ruoasta helposti saada liiaksikin asti jopa ihan ilman salaatinkastikkeita.
Salaatinkastike on helppo tehdä myös vaikka itse oliiviöljystä, jos salaatinkastiketta ehdottomasti kaipaa, mutta itse en moneen vuoteen oo kokenut enää tarvitsevani salaatille erillistä kastiketta.😊
Rasvaa ei pidä pelätä, mutta sen suhteen on syytä olla tarkka, minkälaista rasvaa nautiskelee ja kuinka
paljon, jos haluaa pysyä mitoissa...tai keventyä.
Avocado on erittäin rasvaista ja täten myös kaloripitoista (n.200kcal/100g), mutta avocadon rasva on hyvälaatuista, sekä avocadossa on myös uskomaton määrä ravintoa keholle, sekä vitamiineja & mineraaleja! Vitamiineista löytyy: K, C, B5, B6 & E + kaliumia, foolihappoa, sekä hieman mm. magnesiumia, A-vitamiinia, rautaa, sinkkiä ja B1, B2 & B3 vitamiineja. Avocadossa on myös runsaasti kuitua hyvien rasvojen lisäksi, eli se pitää kehon kylläisenä pitkään & avocadon kuidut sitovat itseensä haitallista kolesterolia, sekä pitävät verensokeritasoa tasaisena tehokkaasti.
Avocado sopii monenlaisiin salaatteihin ja miulla usein meneekin vähän avocadoa salaattiin antamaan täyteläisyyttä (kannattaa tosin lisätä vasta suoraan annokseen, juuri ennen tarjoilua. Tummuu hyvin sukkelasti, jollei valele sitruuna/limemehulla). Joskus syntyy myös erilaisia levitteitä leivälle avocadosta, joista saatan jakaa joitain vähän myöhemmin 😊
Tältä illalta toivottelen hyvää yötä & oikein mukavaa viikkoa siulle!
♡-Tiina-♡
No comments:
Post a Comment