Sunday, 12 March 2017

Voiton puolella!

Hei!

Eilen olikin yllättävän kiireinen päivä ulkoiluineen, opiskeluineen ja menoineen, niin ei tullu sitten kirjoteltua. Nyt mennään jo päivää 7 C9-kuurista! Edelleen tympii syödä lähinnä pelkkää salaattia ja vihannestikkuja + ultraa ja vähän hedelmiä...mutta toisaalta, masu näyttää kohtalaisen litteältä ja vointi kuitenkin on hyvä! Eilen oli päivälliseksi ahventa ja kuten aiemmin mainittua, perjantai-iltana oli mausteista broilerikeittoa. Tähän postaukseen tulee ohje molemmista. :)

Perjantaina kävin kylässä äidillä moikkaamassa häntä, katteja, koiruutta ja velipoikaa, sekä tämän perhettä, jotka oli käymässä Lappeessa tänä viikonloppuna. Veli asustelee Joensuussa ja täten ei nähdä kovinkaan usein. Tein äidillä tätä keittoa kaikille päivälliseksi.
Sopan maut tulee currysta, limemehusta, hunajasta, korianterista, persiljasta, chilistä, valkosipulista, inkivääristä, juureksista, broilerista ja ripauksesta suolaa. Lisäksi soppaan meni venäjällä tuotettua red kernell rice nimistä punaisen riisin lajiketta. Tavallinen tumma riisikin on ihan jees ja sitäkin voi tähän laittaa, jos ei muuta ole, mutta jos et ikinä ole tutustunut punaiseen, tai mustaan riisiin, suosittelen, että kokeilet! Näissä on nimittäin tavattoman paljon enemmän ravintoarvoa, kuin tavallisessa tummassa riisissä, puhumattakaan, jos verrataan vaaleaan riisiin! Internetin ihmeellinen maailma löytää punaisesta riisistä mm. tämmöisen luonnehdinnan:

 " Red rice has shown the most promising health results due to the high levels of antioxidants. Red rice has 10 times the antioxidants of brown rice. Red rice is also nutrient dense with 20 percent of the daily values for magnesium, phosphorus, and molybdenum. Red rice has a pleasant nutty flavor with an earthy tone."

Lyhyesti suomennettuna punaisessa riisissä on korkeat antioksidanttipitoisuudet, noin 10-kertaiset verrattuna tavalliseen tummaan riisiin. Punaisesta riisistä löytyy myös tiheästi ravinteita; 20% päivittäisestä suosituksesta magnesiumille, phosporille molybdeenille. Maku on hieman pähkinäinen ja maanläheinen. Itse ainakin tykkään mausta jopa enemmänkin, kuin tavallisen tumman riisin mausta :) Kannattaa etsiä käsiinsä ja kokeilla! Mustasta riisistä taasen löytyy mm. tämmöinen lausahdus:

"Just a spoonful of black rice bran contains more health promoting anthocyanin antioxidants than are found in a spoonful of blueberries, but with less sugar and more fiber and vitamin E antioxidants."

Elikkä sielläkin on aika korkeat määrät antioksidantteja ja eritoten antosyaani-nimistä hyvin terveellistä violeteissa vihanneksissa ja kasviksissa esiintyvää antioksidanttia. Ruokalusikallisessa mustaa riisiä on tätä enemmän, kuin ruokalusikallisessa mustikoita, mutta vähemmän sokeria ja enemmän kuitua + E-Vitamiinia.

Mausteinen broilerikeitto 5:lle:
(valmistusaika n. 30min)

  •  450g maustamattomia broilerisuikaleita
  • 3-porkkanaa
  • n.200g mukulaselleriä
  • 4-suurta herkkusientä
  • puolikas punainen paprika
  • haricot papuja n. 70g
  • 1-sipuli
  • punaista riisiä (Red kernell), tai mustaa riisiä 2dl
  • Tuoretta Chiliä, inkivääriä & valkosipulia
  • Tuoretta korianteria
  • lime
  • mausteet
1. Broilerit huoneenlämpöön. Pannu lämpiämään öljytilkan kera, ala kuoria & pilkkoa porkkanoita ja selleriä.
 Öljyn lämmettyä heitä sen sekaan pannulle reilusti currya ja sekoita, sekä laita n. 7L kattilaan kuumaa vettä vähän alle puolen välin ja laita lämpiämään levylle. Curryn lämmettyä öljyn kanssa pannulla hetken ajan lisää broilerisuikaleet pannulle & sekoita. 
Laita kattilaan puolikas kanaliemikuutio, tai vähän suolaa, purista puolikas limetti sinne, laita liemeen myös tilkka hunajaa ja jätä lämpiämään.

2. Laita kiehuvaan veteen kattilaan riisi, pilkottu selleri & porkkana. Hienonna tuoretta chilä & inkivääriä oman maun mukaan, valkosipulia muutama kynsi & reilu annos tuoretta korianteria, sekä heitä ne pannulle broilerisuikaleiden sekaan. lisää suikaleille vähän suolaa, kun alkavat olla kypsiä, vähän hunajaa ja purista toinen puoli limetistä broilereiden joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. => Broilerit soppakattilaan paistoliemineen.

3. Ota pannu hetkeksi pois levyltä, mutta jätä levy päälle. Pilko herkkusienet siivilään, huuhtaise ne & laita pannulle "itkemään". Pilko puolikas paprika & sipuli. Herkkusienten vapautettua suurin osa nesteestä pois ja "kuivuttua" sopivasti pannulla, siten, että niistä ei enää paljoa lähde vettä lisää tilkka öljyä & paprika + sipuli. Mausta kasviksia hieman. Esim pippurilla + currylla & persiljalla, kuullota hetki ja heivaa sopan joukkoon.

4. Pilko tuoreet haricot pavut 4-osaan, huuhtele siivilässä ja heitä sopan joukkoon. Tässä vaiheessa tarkasta liemen maku ja lisäile mausteita tarvittaessa. Punaisen, mustan, tai tumman riisin kypsyminen vie n. 30-minuuttia ja itsellä tässä kohtaa oli mennyt n. 20-min. Soppa on valmista, kun riisi keitossa on kypsynyt ja keiton maku mausteltu itselle mieleiseksi!
Syömään! :D


Eilen illalla oli päivällisenä aika nopea ja simppeli, mutta maukas ateria. Paistettua ahventa tattaripedillä, sitruunainen jogurttikastike & raikas salaatti.

Tää on n. 15-min annos, jos siulla on valmiit kalafileet, jotka ei vaadi muita toimenpiteitä, kuin kypsentämisen ja ainesosien määrät ihan syöjien määrän mukaaan tässä! Ite tein vaan 2-hengelle tämän ja laitan ohjeet suunnilleen sen mukaan :)

Miten tämä syntyy?

  • Tattarijyviä n.2dl
  • Ahvenfileitä (tai muuta kalaa) n. 400g
  • Turkkilaista jogurttia (10%) 3dl
  • tomaatteja
  • puolikas pienestä sipulista
  • tuoretta basilikaa
  • pari sellerin vartta
Salaatin voi tietty tehdä ihan kulhoonkin, mutta mie halusin leikkiä ja ladoin lautasen reunalle pari kerrosta tomaattisiivuja, ohuiden sipuliviipaleiden, selleriviipaleiden ja tuoreiden basilikan lehtien kera. + ripaus mustapippuria :D Yksinkertainen, mutta maittava salaatti.

1. Kuumaa vettä kattilaan kiehahtamaan & veden kiehuessa tattarit kattilaan suolan kera. 
2. Tee salaatti
3. Laita kulhoon n. 3dl turkkilaista jogurttia. Sen sekaan reilusti sitruunamehua, hunajaa, tilliä, mustapippuria persiljaa vs-jauhetta, hieman suolaa, paprikajauhetta ja sipulijauhetta/rouhetta. Mausta mieleiseksi & sekoittele!
4. Voita pannulle lämpiämään ja pannun ollessa kuuma (voi tirisee & on ottanut hieman väriä) Kalafileet paistumaan (jos on nahka, aloita nahkapuoli alaspäin). Kalan ollessa kypsää mausta ripauksella suolaa & pippuria.
Kasaa annos ja nauti! 

Vaikka tattaripuuro ehkä onkin kamalaa, voin vakuuttaa, että tattarin jyvät lisukkeena ei ole yhtään hullumman makuinen vaihtoehto ja myös niistä löytyy huikeat ravinto-arvot! Otin tattarin esille ensimmäisen kerran jo melkein ensimmäisessä postauksessani. Teksti taisi olla "Mitä tänään syötiin" :) Jos haluat tietää enemmän siitä, mitä kaikkea hyvää nuo jyvät sisällään pitää.

Kumpainenkin näistä resepteistä on täysin maidoton ja gluteeniton, sisältää paljon ravintoa ja melko vähän kaloreita (max 600) ja itse ainakin, sekä muut näitä syöneet nauttivat annoksista.

Taas alkaa olla jälleen aika lähteä liikenteeseen!

~Nyt toivotan siulle ihanaa sunnuntaita!~ 
♡-Tiina-♡






No comments:

Post a Comment