Kovaa vauhtia kiitää päivät. Viikonloppu hujahti vauhdilla ja niin on myös menneet tämän viikon ensimmäiset päivät koulun merkeissä ja tehtäviä hiki hatussa pusertaessa deadlinejen lähestyessä. :D On ehditty vähän viettää aikaa ystävän kanssa, käyty moikkaamassa mummia kuntoutuksessa, lenkkeilty ja valokuvattu, luettu kokeisiin ja tietysti kokattu.
Lauantai-iltana tosiaan vähäsen herkuteltiin karitsalla ja tähän postaukseen tulee ohje siitä, sekä nopeasta arkiruoka-annoksesta. Molemmat gluteenittomia ja karitsa myös maidoton, jos korvaa voin kokonaan öljyllä, mutta vihannekset maistuu kyllä paremmalta voissa paistettuna. :)
Lähdetään liikkeelle vähän fiinimmästä karitsa-päivällisestä, joka on huomattavasti helpompi, kuin miltä se kuulostaa ja sopii huolettomaan herkutteluhetkeen hyvän viinin kera!
Valkosipuli-Rosmariini karitsaa punaviinikastikkeella,
pehmeän pippuriset lohkoperunat
& voissa kuullotetut vihannekset n. 5lle:
valmistusaika n. 1h
- Karitsan sisäfileitä n. 1kg (ulkofileekin käy! :)
- tuoretta rosmariinia & valkosipulia
- 10-rosamunda perunaa
- 1pkt (150g) tuoreita haricot papuja
- 1-iso sipuli
- 3-keskikokoista porkkanaa
- 7-herkkusientä
- mieleistä punaviiniä
- maizenaa
- voita
- oliiviöljyä
- pippurisekoitusta
- hunajaa
- punaviinietikkaa
1. Aloitettaessa huolehdi, että karitsa on sulaa ja mieluusti jo hetken ollutkin vaikka huoneenlämmössä. Silppua reilusti tuoretta valkosipulia ja rosmariinia tilavaan rasiaan, tai kaukkuun. Siivoa kalvot pois karitsan fileistä ja leikkaa fileet sopivan kokoisiksi annospaloiksi, sekä laita ne samaan astiaan valkosipulin & rosmariinin kera. Sekoittele huolella ja katso, että karitsan fileisiin tulee suunilleen jokapuolelle näitä. Jätä huoneenlämpöön odottamaan ja avaa valitsemasi punaviini ilmautumaan, sekä laita jääkaappiin.
2. Uuni lämpiämään n. 175'C. Huuhtele perunat huolella ja poista mahdolliset huonot kohdat kuorista, lohko perunat, heitä tilavaan kulhoon ja lorauta päälle tilkka oliiviöljyä. Mausta perunat mieleisellä pippuriseoksella, suolalla, hunajalla ja lorauksella punaviinietikkaa. Sekoitus, taste check => Uuniin.
3.Leikkaa sipulista pieni pala ja kuutioi hienoksi. Nokare voita pieneen kattilaan & voin ollessa kuumaa, sipulit joukkoon, hieman mustapippuria, paprikajauhetta & timjamia. Voin joukkoon määrän mukaan sopivasti maizenaa. Loraus punaviiniä + tilkka vettä ja sekoitetaan kastikkeeksi. Mausteeksi n.1/4 pala lihaliemikuutiosta, tai lihafondia loraus ja hieman ruokosokeria. Jätä kastike miedolle lämmölle levylle & tarkista vielä maku hetken kuluttua. Jätä punaviini huoneenlämpöön ja kääntele perunoita uunipellillä.
4.Kuori ja pilko paloiksi porkkanat, laita ne syvälle paistinpannulle ja vettä siten, että ne peittyvät, pannu tulille ja anna porkkanoiden kiehua n. 5 min. Tässä välissä pilko loppu sipuli lohkoiksi ja herkkusienet myös suurehkoiksi paloiksi. Porkkanoiden kiehuttua n.5-min. huuhtaise pavut siivilässä ja heitä ne porkkanoiden kanssa kiehumaan. Anna olla vielä pari minuuttia. Laita lämpiämään matala pannu voin ja öljytilkan kera karitsaa varten. Sitten kaada vesi pois syvältä pannulta & lisää voita pannulle + huuhdeltut herkkusienet & sipuli pannun kuumennuttua kunnolla.
5. Paistele karitsoille oman mielen mukainen kypsyysaste ja suolaa kevyesti paistettaessa pinnan ruskistuttua + ripsauta hieman pippuria halutessasi. Sekoittele vihanneksia toisella pannulla ja maustele ne esim. tilkalla soija-kastiketta, rakuunalla ja pippurilla. Kaavi pannulta karitsan fileepaloista irtoavaa vs-murskkaa vielä vihannesten joukkoon & ota vihannespannu ajoissa pois levyltä, vaikka karitsan paistaminen veisi kauemmin, jotteivät vihannekset mene ylikykpsiksi. :)
Valmista!
Viikonlopun jälkeen lähti liikkeelle vauhdikas kouluviikko ja toissapäivänä meillä tehtiin hyvin simppeli, mutta maukas & ravinteikas, sekä kohtalaisen kevyt n. 20-min annos possun fileepihveistä, sipulista tattarista, turkkilaisesta jogurtista ja salaatista.
Paistettua possua tattaripedillä, yrtti-pippuri jogurttikastike & rapea salaatti
- porsaan fileepihvejä
- turkkilaista jogurttia
- 2-sipulia
- tattarin jyviä
- romaine salaattia
- kaalia
- kesäkurpitsaa
- kirsikkatomatteja
- varsiselleriä
- pakaste-maissia
1. Pihvit huoneenlämpöön. Laita kattilaan kuumaa vettä, kiehauta & lisää tattarin jyviä syöjien mukaan sopiva määrä (Annostelu aikalailla samanlainen, kuin riisin tms. jyvien suhteen).
2. Tee jogurttikastike. Kulhoon jogurttia ja mausteeksi sille pippuriseosta, hunajaa, sitruunamehua, ruohosipulia, persiljaa, suolaa + sipulihiutaleita/rouhetta ja hieman paprikajauhetta. Siivuta sipulit suikaleiksi.
3. Pilko salaatin ainekset siivilään tomaatteja lukuunottamatta. Huuhtele, valuta. Huuhtele kirsikkatomaatteja ja pilko salaatin sekaan, sekoitus siivilässä => salaattikulhoon. Sulata vielä hieman maissia ja heivaa salaattiin.
4. Lämmitä pannu öljyn kera & paistele +maustele pihvit. Pihvien jälkeen kuullota sipulit pannulla pihveille kaveriksi. Valmista! Tattari kypsyy n. 15-20 min ja tässä ajassa ehdit muilta osin luultavasti saada kaiken valmiiksi. :) Jos menee hieman kauemmin, ota tattari-kattila pois levyltä.
Tämmösiä reseptejä tällä kertaa! Seuraava postaus on pitkästä aikaa kosmetiikkaa! (:
Koitan saada sen tehtyä vielä tän viikon aikana, mutta ainakin 3-seuraavaa vuorokautta on aika pitkälti buukattu täyteen. Kirjottelen luultavasti sunnuntaina seuraavaksi.
Toivotan täten oikein hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua!
~Hyvää yötä!~
♡-Tiina-♡
No comments:
Post a Comment